Inbraakpreventie tips: Inbrekers afschrikken met deze 6 tips.

Overvallen, flipperen, de beruchte “Audi bende”, berovingen van hoogbejaarde vrouwtjes en gewelddadige inbraken bij nietsvermoedende inwoners. De goede oude tijd van het touwtje uit de brievenbus, heeft nog nooit zo ver weg geleken. Het is simpelweg de nieuwe, harde realiteit.

inbrekers afschrikken - inbraakpreventie tips

Erg vervelend natuurlijk, maar gelukkig kunt u zelf concrete stappen nemen om één van deze vormen van criminaliteit, namelijk inbraak, stevig de kop in te drukken. In dit artikel zal ik u enkele goede inbraakpreventie tips geven om de kans op inbraak bij u thuis aanzienlijk te verkleinen. En denkt u nou: “dit overkomt mij toch niet.”, dan wil ik u graag attenderen op de bijna 65.000 gedupeerde huishoudens die dit in 2016 ook dachten.

De meeste tips zijn gebouwd rondom de drie L’en: licht, lawaai en lang werk, met uitzondering van de beveiligingscamera. Een inbreker zal namelijk eerder voor een gemakkelijk huis kiezen met een lage pakkans; want hoe langer zij bezig zijn om in uw woning te komen, hoe groter de kans is dat zij zullen opgeven of uw huis simpelweg zullen overslaan. Een typisch voorbeeld van een win-win-situatie dus!

Inbraakpreventie tip 1: Installeer de Voordeurbeveiliger (tegen flipperen)

Door de gepatenteerde Voordeurbeveiliger te installeren, beschermt u uw huis tegen één van de meest voorkomende inbraakmethoden, namelijk flipperen. Deze metalen strip is op eenvoudige wijze in uw deurkozijn te plaatsen en na het plaatsen is het voor een inbreker niet meer mogelijk uw deur te openen met een pasje of een stuk plastic. De Voordeurbeveiliger is tevens voorzien van het SKG Keurmerk en van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Of lees meer over flipperen.

Tip 2: Installeer een alarmsysteem (lawaai)

Wie echt alles op alles wilt zetten om inbrekers af te schrikken, zou een alarmsysteem kunnen overwegen. Wel is het belangrijk dat dit systeem van buitenaf zichtbaar is, bijvoorbeeld door middel van een raamsticker. Op deze manier zullen inbrekers wel twee keer nadenken voor zij uw huis uitkiezen. Het dient dus als een goed afschrikmiddel.

Besluit een inbreker – klaarblijkelijk zonder enig verstand – nou toch om uw huis uit te kiezen, dan zal hij zich waarschijnlijk binnen no time rot schrikken van het kabaal van de sirenes. Hierdoor zal hij niet de tijd nemen om uw hele huis ondersteboven te keren en vertrekken met weinig tot niets.

Een alarmsysteem is echter niet goedkoop. Aanschaf- en installatiekosten lopen al gauw op tot in de honderden euro’s, en dan heb je nog systemen die aangesloten staan bij de meldkamer. In dit laatste geval komen er ook nog maandelijkse of jaarlijkse abonnementskosten bij. Deze optie is dus niet voor iedereen weggelegd.

Bovendien ervaren veel mensen een dergelijk systeem als onpraktisch, of soms zelfs vervelend. Het moet immers altijd tijdig in- en uitgeschakeld worden zodra je thuiskomt of weggaat.

Tip 3: Zorg voor voldoende verlichting in en rondom uw woning (licht)

Het beste kunt u kiezen voor een lamp die automatisch aanspringt zodra er beweging wordt geregistreerd, een zogenoemde sensorlamp. Inbrekers slaan het liefst onopgemerkt hun slag. Een plotseling aanspringende lamp kan een inbreker behoorlijk laten schrikken en verhoogt tevens de kans dat een buurtbewoner of andere voorbijganger de inbreker opmerkt.

Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om een lampje, bijvoorbeeld uw keukenlicht, aan te laten staan zodra u weggaat. Dit kan namelijk de illusie wekken dat er gewoon iemand thuis is, hoewel een beroepscrimineel hier waarschijnlijk wel doorheen prikt.

Tip 4: Installeer camerabewaking

U kunt ook overwegen om uw huis van camerabewaking te voorzien. Deze doorgaans zichtbare camera’s schrikken inbrekers af. Zegt u nou eens zelf: welke inbreker wilt worden vastgelegd op camera, wat de pakkans door de politie aanzienlijk vergroot? Bovendien is de kans groot dat een huis dat voorzien is van camerabewaking, ook voorzien zal zijn van een alarmsysteem.

Ook hier geldt dat de kosten behoorlijk kunnen oplopen. Wilt u inbrekers nou toch afschrikken, maar beschikt u niet over de financiële middelen om een ‘echte’ beveiligingscamera aan te schaffen, overweeg dan eens een ‘dummy’ camera. Hoewel een echte doorgewinterde inbreker de dummy waarschijnlijk meteen zal herkennen, heeft het wel degelijk een preventieve werking op de minder ervaren crimineel.

Inbrekers afschrikken Tip 5: Een hond (lawaai)

Om heel eerlijk te zijn, heb ik zelf geen hond. Ik ben namelijk allergisch. Desalniettemin weet ik wat voor briljant afschrikmiddel een trouwe viervoeter kan zijn! Overigens hoeft dit geen angstaanjagende pitbull of rottweiler te zijn, een chihuahua of ieder ander klein hondje dat een hoop kabaal kan maken volstaat! Het gaat immers om het lawaai.

Tip 6: Sluit uw ramen en deuren en zorg voor goed hang- en sluitwerk (lang werk)

Sluit niet alleen uw ramen en deuren ’s nachts en zodra u uw huis verlaat, maar zorg ook voor kwalitatief goed hang- en sluitwerk. Door goede scharnieren en sloten te plaatsen, wordt het een stuk lastiger voor inbrekers om binnen te komen. Hoe langer zij bezig zijn om binnen te komen, hoe groter de kans dat zij hun poging vroegtijdig staken. Het beste kunt u kiezen voor hang- en sluitwerk wat is voorzien van het SKG Keurmerk, deze producten zijn grondig getest op sterkte en inbraakwerendheid.

Ik ben me er natuurlijk van bewust dat geen van deze inbraakpreventie tips waterdichte garantie kan bieden tegen woninginbraak. Desalniettemin ben ik ervan overtuigd dat het geen overbodige luxe is om de beveiliging van uw huis eens grondig onder de loep te nemen! Iedere tip vormt namelijk een extra hindernis voor inbrekers, waardoor het de kans aanzienlijk verkleind dat een inbreker nou juist uw huis uitkiest.

En nogmaals: wees niet de persoon die zegt, “Dit gebeurt mij toch niet”, want met iets meer dan 7 inbraken per uur gebeurt dit wel degelijk. Stay safe!

1 reactie op “Inbraakpreventie tips: Inbrekers afschrikken met deze 6 tips.”

  1. Het flipperen van het deurslot is mij een keer overkomen, nota bene terwijl ik in het huis lag te slapen. Ik heb nu deurstrips laten aanbrengen. Wij overwegen om het hele huis te laten uitrusten met rolluiken. Er wordt bij ons in de wijk nogal vaak ingebroken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *